Η ιστορία της Ολυμπιάδας

 


     

 

Η Ολυμπιάδα είναι ένα μικρό, όμορφο χωριό με 650 κατοίκους, που ιδρύθηκε από πρόσφυγες  της Αγίας Κυριακής από τη Μικρά Ασία το 1923.

Μια τοπική παράδοση λέει ότι το όνομα του χωριού της Ολυμπιάδας οφείλεται στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία ο βασιλιάς Κάσσανδρος είχε εξορίσει στα Αρχαία Στάγειρα ή βάση άλλων ομολογιών, στο μικρό νησί "Κάπρος" απέναντι από το χωριό.

Αν και δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση για την υπόθεση αυτή, δεν αποκλείεται να κρύβει ορισμένη ιστορική αλήθεια.

 

Πολιτισμός και ιστορία των Αρχαίων Σταγείρων

500 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του σημερινού οικισμού της Ολυμπιάδας και κατά μήκος μιας μικρής, ορεινής και όμορφης χερσονήσου που ονομάζεται "Λιοτόπι" βρίσκονται τα Αρχαία Στάγειρα. Η θέση της πόλης ταυτοποιήθηκε τόσο βάση της αναφοράς συγγραφέων της αρχαιότητας αλλά και σύγχρονων ερευνών.

Οι αρχαίες μαρτυρίες είναι σαφείς: αναφέρουν τη θέση των αρχαίων Σταγείρων δίπλα στη θάλασσα και στις περισσότερες περιπτώσεις απέναντι από ένα μικρό νησί, που έφερε το όνομα «Κάπρος». Το σπίτι ωστόσο του Αριστοτέλη δεν έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα.Το μόνο μικρό νησί που είναι σήμερα σε αυτή την περιοχή, το νησί "Καυκανάς»" απέχει μόλις 1,5 μίλι από την αρχαία πόλη και δεν κατοικείται στις μέρες μας.

Ωστόσο, λόγω των ερειπίων που υπάρχουν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κατοικήθηκε από την Kλασσική μέχρι και τη Bυζαντινή περίοδο.

 

Κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν στα Αρχαία Στάγειρα κάτοικοι από το νησί της Άνδρου και την πόλη της Χαλκίδας.

Η πόλη κατακτήθηκε από τους Πέρσες κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων και στη συνέχεια έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Μετά από μια ανταρσία το 424 π.Χ. η πόλη συμμάχησε με τους Λακεδαιμονίους και εν συνεχεία κατελήφθη και πάλι από τους Αθηναίους, ενώ αργότερα έγινε μέλος του "Κοινού των Χαλκιδέων.

Ο Φίλιππος ο Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ισοπέδωσε την πόλη στον Ολυνθιακό πόλεμο το 349 π.Χ., και την ανοικοδόμησε ξανά προς τιμήν του Αριστοτέλη, τον οποίο εκτιμούσε ιδιαίτερα.Το σπίτι ωστόσο του Αριστοτέλη δεν έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

 

Τα αρχαιολογικά ευρήματα των Αρχαίων Σταγείρων βρίσκονται ανάμεσα σε δύο λόφους στην βορειοδυτική πλευρά της Ολυμπιάδας (http://www.dimosaristoteli.gr/gr/sights/ancient-stagira).

 

Ένας μικρός περίπατος εκεί σας φέρνει κοντά στον αρχαίο αυτό πολιτισμό και προσφέρει πανοραμική θέα στη θάλασσα και τον ευρύτερο κόλπο του χωριού της Ολυμπιάδας.

Σήμερα το χωριό εκτείνεται κατά μήκος μιας όμορφης ακτογραμμής καταλήγοντας σε έναν κόλπο που δημιουργεί φυσικό λιμάνι.

Περιβάλλεται δε από καταπράσινα βουνά και μαγευτικές παραλίες που συνδυασμένα αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό τουριστών

 

Μετά από μια ευχάριστη βόλτα στα μονοπάτια των Αρχαίων Σταγείρων κατηφορίζετε στην Ολυμπιάδα και τελειώνετε την περιοδεία σας με χαλάρωση στην παραλία!

                                                                                                        

Πρότομή του Αριστοτέλη (384 π.Χ., Στάγειρα)                                 Ένας σύντομος περίπατος και οι εντυπώσεις θα μείνουν αξέχαστες.

   
© En iko Christianna / ‘Εν οἴκῳ Χριστιάννα - GR-57014 - Olympiada / Ολυμπιάδα - Chalkidiki / Χαλκιδική - Griechenland / Greece / Ελλάδα - All rights reserved - 2018